| 
		©Copyright Alterego&Partners 2005-2007. 
		Citera oss gärna men ange källan är ni snälla. 
		  
		
		Vi och andra använder 
		ibland uttryck, ord och namn på rätter och ingredienser som kan verka 
		främmande. Vi vill på detta sätt dela med oss till Er, våra kunder. Det 
		är beskrivningar och historia kring termer, rätter och tillagningssätt. 
		  
		Orden och uttrycken läggs 
		in vartefter och vi har ingen ambition att färdigställa ett komplett 
		lexikon. Så här i början kanske det ser lite "påvert" ut men, vi lovar, 
		det kommer att växa fram!  
		Har ni frågor/idéer/synpunkter -
		kontakta oss.  
		  
		  
		
		A 
		 B  
		C  
		D  
		E  
		F  
		G  
		H I  
		J  
		K  
		L  
		M  
		N O  
		P 
		Q  R  
		S  
		T U V 
		 
		W X Y Z Å 
		 
		Ä Ö 
		  
		  
		A 
		
		Aioli 
		
		Fransk sås baserad på olivolja, äggulor och med mycket 
		färsk vitlök. Det här är en sås som passar utmärkt till bouillabaisse, 
		fransk fisksoppa m.m.. (variant Fransk 
		bond-ailoli) 
		  
		
		Ajvar 
		
		Pålägg/tillbehör - Serbiskt brödpålägg som tillagas på 
		finhackad paprika som får mjukna i olja. Det körs därefter genom 
		matberedare eller mosas i mixer. Paprikamoset kokas under omrörning 
		tills den mesta vätskan kokat in och röran blivit bredbar. Kallas ibland 
		för fattigmans pålägg. 
		
		Sås - Som ovan fast man inte kokar lika länge så 
		att den behåller en såsig konsistens. 
		  
		
		Alaska Pollock 
		
		Alaska Pollock är en torskfisk. Den fiskas främst i 
		Stilla havet. Det är inte en Östersjöfisk, och därför är den ett bra 
		alternativ till den vanliga torsken. 
		
		Fiskköttet är ljust gråvitt som blek bleka (plain 
		pollack), mjukt, löst, milt. Rommen värderas mycket högt i Japan.
 
		
		Anis 
		
		En gamma medicinalväxt som ansågs bota hosta och heshet. 
		Smaken är något söt och påminner om lakrits. Fröna används torkade, hela 
		eller malda som krydda i bl. a. bröd, karameller, likör, brännvin. Många 
		är de olika drycker som har anis som huvudsmakämne. 
		  
		
		Ansjovis 
		Fisk som kan bli 20 cm 
		lång och förekommer längs östra atlantkusten (särskilt söderut), i 
		Medelhavet och Svarta havet. Den lever av plankton. 
		
		Historia 
		Namnet kommer från 
		spanskans anchova. 
		OBS! Det som säljs på 
		burk här i Sverige under beteckningen Ansjovis är inte fisken ansjovis 
		utan inlagd och kryddad skarpsill. Den äkta 
		fisken ansjovis säljs i Sverige under namnet sardell. Lite underligt 
		kanske men anses bero på att skarpsillen finns närmare oss (Bohuslän) än 
		den riktiga ansjovisen (Medelhavet). Ett litet fusk kanske? Besvärligt 
		blir det om man följer utländska recept eller är i utlandet och skall 
		handla efter svenskt recept. 
		  
		Antipasto 
		Italiensk liten kall förrätt. Består t.ex. av salami, 
		skinka, bruschetta. 
		Historia 
		Kommer från italienskans betydelse för "före maten". 
		Pluralformen är Antipasti. 
		  
		Asado 
		Asado är ett argentinskt sätt att grilla på. Ofta med 
		över glödbädd uppspänt nötdjur. Asado har också blivit en benämning på 
		själva företeelsen att grilla stora bitar kött av olika slag över 
		glödbädd. 
		Historia 
		Ordet kommer från spanskans stekt kött.  
		  
		
		Avec 
		Dryck till kaffet eller 
		efter maten. 
		
		Historia 
		Kommer från franska ordet
		avec som betyder med. Avec är en förkortning av uttrycket
		du café avec le petit verre, (Kaffe med ett 
		litet glas). 
		  
		
		B 
		
		Barbecue /BBQ 
		
		Barbecue 
		- förkortas ofta BBQ - är den amerikanska benämningen på en måltid som 
		både tillagas och serveras utomhus. Man använder grill, halster eller 
		stekbord och köttet är marinerat i eller har penslats med en speciell 
		sås, kallat BBQ-sås eller barbecue-sås. "Äkta" barbecue-grillning skall 
		ske med låg temperatur och lång tillagningstid/grilltid. Ofta tillför 
		man rök som hjälper till att tillsammans med den speciella såsen få den 
		speciella rökaktiga pikanta smaken. Termen används även för grillen som 
		används vid tillagningen.  
		
		Historia 
		
		Ordet kommer från latinamerikanskans spanska ord 
		barbacoa, som i sin tur kommer från sydamerikanskt indianspråk och 
		betyder "ram gjord av pinnar" något grilliknande alltså. Man använde 
		gropar som man lade galler över. Uttrycket är nu vida spritt inte bara i 
		USA, som utvecklade den moderna BBQ-kulturen utan över hela världen. 
		  
		
		Bearnaisesås 
		
		Är egentligen en hel "familj" av såser som är baserade på 
		smör och äggula. Bearnaisesåsen är smaksatt med vinäger, persilja, 
		charlottenlök samt dragon, som kanske ger den dess speciella smak. 
		
		Historia 
		
		Såsen kommer från en restaurang i franska orten 
		Saint-Germain-en-Laye. Kocken där, som uppfann såsen i mitten av 
		1800-talet kom ursprungligen från Béarn i södra Frankrike. 
		
		Olika varianter finns. Tillsätter  man (till 
		grundingredienserna) tomatpuré så heter såsen Choronsås och 
		tillsätter man köttsaft eller köttfond så blir namnet Foyotsås. 
		  
		Béchamelsås 
		Vit grundsås gjord på smör och mjöl som 
		fräses för att sedan spädas med mjölk till önskad fasthet/konsistens. 
		Kryddas ofta med muskot, vitpeppar, salt samt ibland också med vitlök. 
		Historia 
		Såsen har fått sitt namn efter den franske 
		kungen Ludvig XIV:s förste hovmästare, markisen Louis de Béchamel 
		(1630-1703), som också anses ha skapat såsen. Den nuvarande varianten är 
		en kraftig förenkling av den ursprungliga eftersom man från början i 
		timtal kokade buljong på kött, lök och champinjoner. Man redde den med 
		grädde som fick koka ihop till vald konsistens. 
		  
		
		Bellman, Pytt 
		
		Pytt Bellman, se Pyttipanna. 
		  
		
		Biläggare 
		En långsmal duk som lades som skydd ovanpå 
		bordsduken. Biläggaren var vid och veks före måltiden över kuverten för 
		att skydda dessa, se kuvert. När sedan 
		måltiden började veks biläggaren ner och användes som en lång  
		gemensam servett. 
		  
		
		
		Bolognese 
		
		Ord i flertal rätter som indikerar att rätten har sitt 
		ursprung från italienska staden Bologna. T.ex. 
		Pasta Bolognese som är en pastarätt med den klassiska 
		italienska köttfärssåsen. 
		  
		
		
		Boeuf Bourguignonne 
		Se 
		
		Bourguignonne 
		  
		
		
		Bouillabaisse 
		Fisksoppa från Provence i 
		södra Frankrike. Rätten förknippas speciellt med hamnstaden Marseille. 
		Soppan består främst av skaldjur, bitar av fisk, lök och krossade 
		tomater samt kryddad med vitlök, timjan, fänkål och saffran. Soppan slås 
		i tallriken över torrt bröd eller serveras med vitlöksstekta brödskivor 
		och såsen rouille. 
		
		
		Historia 
		Bouillabaisse kommer av 
		det franska ordet bouillir som betyder koka, sjuda och ordet 
		abaisser som betyder sänka ner Bouillabaisse betyder alltså ungefär  
		"det som man lägger ned i något kokande". Jämför order
		
		Buljong. 
		
		Rätten var från början 
		riktig vardagsmat för fiskarbefolkningen som anrättade den av delar av 
		mindre populära fiskar och skaldjur. Rätten har förfinats och började 
		serveras i Paris i slutet av 1790-talet på restaurang 
		Frères Provençaux,
		"De provancalska bröderna".  
		  
		
		
		Bourguignonne
		 
		
		En köksterm som vanligtvis 
		anger att en rätt serveras med rödvinssås och ett garnityr av små 
		glaserade lökar, champinjoner och tärningar av rökt fläsk. Den mest 
		kända rätten är nog Boeuf à la Bourguignonne eller kortare Boeuf Bourguignonne 
		 
		
		Historia 
		
		Bourguignonne betyder "från Bourgogne", landskap och 
		berömt vindistrikt i Frankrike. 
		  
		
		Bräsera 
		
		Det är att bryna livsmedel i matfett, därefter späda med 
		vätska och sedan koka färdigt, oftast under lock.  
		Historia 
		Ordet kommer från franskans braiser 
		med samma betydelse och som i sin tur kommer från braise, vilket 
		betyder glöd. Vårt svenska ord brasa kommer också från detta ord 
		  
		
		Bruschetta 
		Italiensk rätt gjort på brödskivor av 
		italienskt vitt bröd som sedan gnids in med vitlökklyfta. Därefter 
		ringlar man olivolja över. Denna variant äts kall som
		antipasto. Om man startar med att rosta 
		brödskivan så äts den oftast varm och då har man också lite salt på. Man 
		lägger ofta på hackade tomater, skina mm, ja varianterna är oändliga. 
		Som ofta när det gäller att härleda 
		matlagningsord så är det lite osäkert varifrån orden kommer. Bruschetta 
		anses av en del komma från Tscana, men där heter just bruschetta 
		fettunta, 
		som på italienska betyder "skivor i olja". 
		Historia 
		Bruschetta, uttalas (bruske´t:a) och 
		kommer av italienska ordet bruscare  som betyder "rosta". 
		Seden att ringla olivolja på brödet kommer ursprungligen från när man 
		provsmakade nya skörden av olivolja. 
		  
		
		Buffé 
		
		Ett bord / disk med drycker och kalla eller varma 
		smårätter men även om själva rätterna och dryckerna som serveras på 
		detta sätt. 
		
		Historia 
		
		Ordet finns i svenskan sedan början av 1800-talet och 
		kommer från av franska ordet buffet med samma betydelse. 
		Buffet kan även betyda pall på lite äldre franska. 
		
		Man kan fråga sig när en Buffé blir smörgåsbord. 
		Smörgåsbord är nog helt enkelt en buffé med de speciella rätter som 
		enligt svensk tradition skall finnas på ett smörgåsbord. 
		  
		
		Buljong 
		
		Avkok på kött, fisk eller grönsaker. Kan ätas som den är 
		eller vara grund eller ingrediens i maträtter. Kan förädlas till fond. 
		
		Historia 
		
		Ordet kommer från franskans bouillon och verbet 
		bouillir som betyder koka. 
		  
		
		Bärkapris 
		Se 
		kapris. 
		  
		
		C 
		
		Cajun 
		
		Kryddblandning som förknippas till sydstaterna i USA 
		(t.ex. barbequerätter). Blandningen baseras på paprika-, chilipulver 
		samt cayennepeppar. Dessutom en fem till tio andra kryddor. 
		Historia 
		Anses att tillägget Cajun till en rätt anger att rätten 
		kommer från staten Louisiana i USA medans ordet Creol anger att rätten 
		kommer från statens huvudstad New Orleans. 
		  
		
		Cappuccino 
		
		Espresso med en huva av skummad mjölk. Är en typisk 
		italiensk frukostdryck som vanligtvis dricks stående på en espressobar. 
		Till detta äts typiskt en cornetto. 
		  
		
		Carbonara 
		
		De typiska ingredienserna i rätter med detta namn (t.ex. 
		spagetti alla Carbonara) är bacon, i Italien oftast 
		pancetta, samt råa äggulor. 
		
		Historia 
		
		Carbonara betyder träkol på italienska.  Rätternas 
		ursprung är trakten kring Rom där man i 
		Abruzzi-bergen förr samlade träd för att 
		just göra träkol. Det var de som arbetade med att göra träkolet som 
		kanske först fick äta denna rätt. 
		  
		
		Ceasarsallad 
		
		Är en sallad med de klassiska ingredienserna: 
		Romansallad, smörstekta brödkrutonger, 
		sardeller, knappt kokta ägg och 
		riven eller hyvlad Parmesanost. Därtill serveras oftast kyckling mm.  
		  
		Historia 
		"Nöden är uppfinningarnas moder". Så lyder ett gammalt 
		ordspråk som har visat sig mycket sann när det gäller tillkomsten av 
		många kända och okända maträtter. Legenden om Ceasarsalladen hör till 
		den kategorin. 
		En version är att salladen uppfanns av en italiensk 
		köksmästare, Caesar Cardini, på en hotellrestaurang i Mexiko den 4 juli 
		(Mexikos nationaldag) 1924. Den kvällen var det många gäster och maten 
		höll på att ta slut. I all hast komponerade Caesar sin sallad. Han gick 
		ut i matsalen och slängde ihop det som fanns och det var just de 
		traditionella ingredienserna utom ansjovis. Den 
		smaken kom fram genom att han använde 
		Worcestershire sauce, som ju innehåller den smaken. 
		  
		
		Ceasarsalladssås 
		
		Såsen görs av bl.a. olja, Dijonsenap, vitlök, vinäger, 
		majonnäs samt ansjovis/sardellfilé. 
		Historia 
		Har sitt ursprung från Ceasarsalladen. 
		Huvudingredienserna har sitt ursprung från salladen,
		se den. 
		  
		
		Chèvre 
		
		Fransk ost som är gjord på getmjölk. Getost görs i många 
		varianter över hela Frankrike. Smaken är frisk, kärv, syrlig och lite pikant 
		sting. Används i sallader, som gratinering eller som ensam förrätt, då 
		ofta uppvärmd - chèvre chaud (franska: varm fårost). 
		
		Historia 
		
		Chèvre betyder get på franska. 
		  
		
		Chiliris 
		
		Ris som först är fräst tillsammans med skivad chili för 
		att sedan kokas tillsammans i tillsatt vatten eller 
		buljong. 
		  
		
		Chorizo 
		
		Chorizo en korv gjord på rökt fläskkött och ryddas med 
		cayenne, paprika och vitlök. Ibland också med timjan och chili. 
		
		Historia 
		
		Chirozo kommer från från Spanien och Argentina och där är 
		korven gjord av just rökt kött. I Mexico görs korven av rått fläskkött 
		och är därigenom saftigare. 
		  
		
		Choronsås 
		
		Se Bearnaisesås 
		  
		
		Cornetto 
		
		Italienskt frukostbröd av smördeg i posthornsform. 
		Cornetto är oftast fyllt med olika sylter eller mandelmassa och även 
		ibland med glasyr ovanpå. Cornetto Semplice (semplice betyder 
		okonstlad, naturlig på italienska) är en cornetto som både liknar 
		och smakar som en fransk croissant. 
		
		Historia 
		
		Det italienska ordet Cornetto betyder kornett 
		och brödet har fått sitt namn efter just det instrumentet som ju liknar 
		ett posthorn. I övrigt ungefär samma historia som 
		Croissant men att brödet sedan kommit vidare ner till Italien med 
		Napoleons erövringar där. 
		  
		
		Couscous 
		
		Couscous är ett gryn som är gjort på durumvete. Men det 
		är också namnet på Marockos nationalrätt: en gryta lagad på lamm, 
		kyckling, grönsaker, vitlök och harissa (arabisk chilipasta). 
		 
		  
		
		Crème fraîche 
		
		En syrad grädde som lämpar sig för kokning. Används i 
		kalla och varma såser och som dressing mm. Skiljer sig i smk beroende på 
		ursprung och tillverkare. Kan jämföras i stort med gräddfil. 
		
		Historia 
		
		Kommer från franskan och betyder helt enkelt färsk (fraîche) 
		grädde (crème). I frankrike har den emellertid samma betydelse som i 
		Sverige. Skall man i Frankrike köpa vanlig tjock grädde skall man köpa
		Fleurette.  
		  
		
		Crêpes 
		
		Crêpes kommer via franskan av latinska ordet cri´spus 
		"rynkad", "krusig"), tunna pannkakor som kan 
		serveras som förrätt och fyllas med en stuvning, t.ex. Crêpe Prins Bertil, eller serveras som 
		dessert, t.ex. flamberade i Curaçaolikör =
		crêpes Suzette.  
		  
		
		Croissant 
		
		Franskt frukostbröd av smördeg i halvmånform. I Sverige 
		gör man croissant även av wiener- eller mördeg. 
		
		Historia 
		
		Ordet Croissant betyder på franska just månskära. Men 
		dess ursprung lär vara Österrike, kallades Kipfel (giffel) under 
		Turkiets belägring av Wien. Drottning Marie-Antoinett skall sedan ha 
		tagit med sig gifflarna till det franska hovet när hon gifte sig med 
		Ludvig XIV. 
		  
		
		Croûton 
		 
		
		Se Krutong 
		  
		
		D 
		
		Deli 
		
		Är en kortare form av amerikanska delicatessen (uttalas: 
		delikg'tesn) i betydelsen delikatessaffär eller affär för 
		färdiglagad mat. Deli är ett begrepp i USA och Deli finns över hela USA 
		just som affärer för färdiglagad mat med delikatesser. 
		
		Historia 
		
		Ordet kommer ursprungligen från av lat. delicatus  
		för förtjusande; ömtålig; bortskämd och finns ju även i svenskan, t.ex. 
		delikat. 
		  
		
		Dijonsenap 
		
		En senap som ursprungligen kommer från den franska staden 
		Dijon. När man i recept nämner "Fransk senap" menas denna typ av senap 
		som i grundform är osötad och ganska olik vår svenska söta senap. 
		  
		
		Dipp 
		
		Dipp eller verbet Dippa är att doppa (i kall sås). Det 
		man doppar är främst chips och annat cocktailtilltugg såsom i bitar 
		skurna grönsaker. 
		
		Historia 
		
		Kommer från det engelska ordet för doppa dip och 
		förekom första gången i svenskan (i tryck) så sent som 1967. 
		  
		
		DOP – 
		Denominazione di Origine ProtettaItaliensk livsmedelskategori som anger skyddad ursprungsbeteckning. 
		Namnet på ett område, en bestämd plats eller ett land som betecknar en 
		produkt med ursprung i denna geografiska miljön, vars egenskaper eller 
		andra kännetecken huvudsakligen eller fullständigt kan tillskrivas den 
		geografiska miljön. Exempel på ett livsmedel som DOP-märkt är
		parmesanost och 
		Parmaskinka.
 
 
		
		E 
		
		Espresso 
		
		Ett italienskt kaffe både vad gäller kaffets rostning och 
		blandning samt tillagningssättet. Kräver speciell maskin som genom högt 
		tryck pressar nästan kokande vatten genom det malda kaffet. 
		 
		
		Historia 
		
		Espressomaskinen konstruerades inte förrän på 1930-talet 
		och utvecklades först på 1950-talet, alltså är espresso en ganska ny 
		företeelse. Snabbt växte de typiska italienska espressobarerna att växa 
		upp som svampar ur den italienska jorden. Först i slutet av 1900-talet 
		spreds så espresson med lavinartad fart ut över världen. Espresson är 
		grunden till många olika sorters italienska kaffeblandningar (t.ex. 
		cappuccino).
 
		
		F 
		Fettunta 
		Se Bruschetta. 
		  
		
		Fransk 
		bond-ailoli 
		
		Till Ailoli tillsätter man mosad 
		potatis och såsen får då en fastare och matigare konsistens. 
		  
		
		Fransk bondgryta 
		
		Gryta men buljonggrund och som är 
		gjord på kött, potatis samt rotfrukter. Smaksatt med franska kryddor. 
		  
		
		Fransk senap 
		
		Se Dijonsenap. 
		  
		
		Fläskhare 
		
		Benfri fläskkarré kallas 
		fläskhare. 
		  
		
		Fläskkarré 
		
		Kotlettrad från gris. 
		
		
		Historia 
		
		Ordet karré kommer från franskans carré som 
		betyder fyrkant, fyrkantigt föremål. Kommer i sin tur från latinets 
		quadra´tus  som betyder fyrkantig).  
		  
		
		Fläsklägg 
		
		Griskött från bakre delen av låret. Används i aladåb och 
		den klassiska rätten Rotmos med fläsklägg.  
		
		Historia 
		
		Fläsk kommer från 
		tyskans  Fleich i betydelsen skiva  och lägg i 
		betydelse bakben. Jfr Engelskans leg för ben. 
		  
		
		Foyotsås 
		
		Se Bearnaisesås 
		  
		
		Fransyska 
		
		Nötkött. Bakdelen som lämpar sig väl för stekar och i 
		grytor. 
		  
		
		Fullkorn 
		/Fullkornsprodukter 
		Fullkornsprodukter är 
		tillverkade av övervägande andel (bör vara minst 3/4) fullkornsmjöl, som 
		i sin tur är mjöl som framställs genom att 
		hela spannmålskornet, alltså även kli, tillvaratas vid malningen. 
		Utmalningsgraden är 100 %. Alla näringsvärden tas alltså tillvara. 
		  
		Fusilli  
		Spiralformad pasta 
		  
		
		G 
		
		Gremolata 
		
		Italiensk färsk örtblandning gjord på det yttersta av 
		citronskalet som rivs fint, hackad  bladpersilja samt vitlök. Allt 
		blandas till ett strössel. Fint till grytor samt till fisk. 
		  
		
		Greta, Biff 
		
		Biff Greta, se Pyttipanna. 
		  
		Grundsås 
		I det franska köket har man fyra grundsåser varav tre är 
		varma Bechamelsås som är vit, Brunsås/skysås 
		som naturligt nog är brun samt Veolutésås som är ljus och en kall,
		Majonäs. 
		  
		Guacamole 
		Mexikans sås som kanske här mest används som dippsås. 
		Gjord av mosad avocado med kryddor. 
		Historia 
		Namnet kommer ordet ahuacamolli på språket nahuatl 
		(=aztekiska och som än i dag talas av c:a 1,5 miljoner mexikanare). 
		Ahuacatl betyder avokado och molli betyder sås. Andra svenska 
		och internationella låneord från språket nahuatl är t.ex. choklad, 
		kakao, tomat. 
		  
		
		Gulasch 
		
		Ungersk köttgryta/köttsoppa som är smaksatt med paprika. 
		 
		
		Historia 
		
		Namnet Gulasch kommer från ungerska gulyás hús som står för "koherde" och 
		"kött". Åts flitigt av trupperna under första världskriget och många 
		tjänade pengar på att leverera bra och kanske främst dåliga sorters 
		Gulaschsoppa. Därav det inte så smickrande epitetet "Gulaschbaron" om en 
		person som tjänar mycket på affärer under krig. 
		
		  
		
		H 
		  
		
		Halstra 
		
		Halstra kommer av halster som är ett järngaller 
		för stekning över glöd/eld. Alltså att grilla. 
		  
		
		Hasselbackspotatis 
		
		Ugnsstekta potatisar som blivit skurna med flera skåror 
		uppifrån och ner till botten. Under stekningen penslas de med smör. 
		Efteråt strös ströbröd över potatisarna. 
		
		Historia 
		
		Namnet kommer från Restaurang Hasselbacken på Djurgården 
		i Stockholm. Restaurangen var på modet under sista hälften av 1800-talet 
		fram till andra världskriget. Det här var en av restaurangens 
		specialiteter. 
		  
		
		Hoki 
		
		Fisk som också heter Blå Grenadjär men saluförs på 
		markanden under namnet Hoki. Den har ett saftigt, vitt kött och passar 
		all slags tillagning och är ett bra och miljövänligt alternativ till 
		t.ex. torsk och sej. Den är miljömässigt gröncertifierad. 
		  
		
		Hollandaisesås 
		
		En sjuden sås gjord på äggulor, matfett och en reducerad 
		vinäger- eller vitvinsblanding och ofta smaksatt med lite citron. Lämpar 
		sig bra till fiskrätter. 
		
		Historia 
		
		Hollandaise betyder holländsk och första gången som denna 
		sås finns omnämnd på kontinenten är redan 1758 som "sauce à la 
		hollandoise". Den fanns i Sverige i vart fall sedan 1878-1879 då den 
		finns med i Hagdahls berömda kokbok. 
		
		Finessen med denna sås eller denna såsfamilj är att de 
		tjocknar genom inblandningen av äggula. 
		  
		
		Hummersmör 
		
		Ett slags kryddsmör som är tillagat på hummerfond. 
		  
		
		J 
		
		Janssons frestelse 
		
		Ansjovisgratäng med just ansjovis, strimlad potatis, lök, 
		salt och peppar samt grädde. Innan gratängen sätts in i ugnen strös den 
		med ströbröd. 
		
		Historia 
		
		Namnet är känt sedan början av 1930-talet. Rätten har 
		sitt ursprung i gamla ansjovislådor och har med säkerhet funnits före 
		rätten fick sitt numera världsberömda namn. Man har tidigare varit 
		"säker" på att namnet kommer från den matglade operasångaren Pelle 
		Janzon. Numera tror man med "säkerhet" att namnet kommer från filmen 
		"Janssons frestelse" med Edvin Adolphson i huvudrollen. 
		 
		  
		
		Järpe 
		
		Maträtt av köttfärs t.ex. kalvjärpar, Viltfärsjärpar. 
		
		Historia 
		
		Känt sedan yngre fornsvensk tid och kommer av fornsvenska
		iärpe, och isländska jarpi som i sin tur kommer från 
		isländskans jarpr som betyder brun. 
		  
		
		K 
		
		Kalops 
		
		Svensk rätt av i huvudsak oxkött, buljong, lökar, 
		kryddpeppar och lagerblad. 
		
		Historia 
		
		Rättens namn kommer från engelskans collops som är  
		plurualis av collop och betyder köttskiva. 
		
		Motsvarar i mycket den franska rätten bœuf 
		bourguignon. 
		
		Rätten nämns först i Kajsa Wargs kokbok - från 1755 - och 
		är typisk för gamla "långkok" som många av de gamla rätterna anrättades 
		på innan vedspisarna kom. Ingen vet egentligen varför rätten fått ett 
		engelskt namn.  
		
		Vanlig kalops tillreds av bankade köttskivor medans 
		skånsk kalops tillagas av fyrkantiga bitar av oxrev. 
		  
		
		Kapkummel 
		
		Fisken Kapkummel, Merluccius capensis,
		förekommer runt Sydafrikas spets (därav 
		namnet) och är en typisk kustnära fisk. Den skiljer sig väsentligt till 
		det bättre från den sorts kummel som fiskas svenska vatten. Kapkummel är 
		en kallvattensfisk som trivs i det vatten som kyls från Antarktisk. 
		Denna kummel anses vara en av de bästa i kummelfamiljen och har mjällt, 
		vitt kött med en mild smak. Konsistensen är fast och fin. Kapkummeln 
		lämpar sig väl för både kokning och stekning. 
		  
		
		Kapris 
		Krydda som görs av 
		blomknoppar från Kaprisbusken och har en syrlig, svagt bitter 
		smak. Ett klassiskt tillbehör i potatissallader, till wienerschnitzel, 
		råbiff mm. En annas sort är s.k. bärkapris som inte är blomknopparna 
		utan frukterna från busken. Bärkapris är större och fruktigare och kan 
		användas i sallader, som tilltugg etc. 
		Historia 
		Ordet kommer från 
		grekiskans kappari av okänd betydelse. Busken är förknippad med 
		Medelhavsländerna och kusterna runt detta. En meterhög buske som trivs 
		nära vattnet.
 
		
		Karrépotatis 
		
		Tärnad stekt potatis. Kan smaksättas med stekt lök. Det 
		brukar vi på Norr Kök & Deli göra. 
		
		Historia 
		
		Ordet kommer från franskans carré som betyder 
		fyrkant.  
		  
		
		Kassler 
		Lättrökt och
		rimmad kotlettrad från grisen. 
		
		Historia 
		Kassler, eller som det 
		också ibland heter Kasseler, kommer troligtvis från tyska staden Kassel. 
		Kotlettraden heter detsamma på tyska. 
		  
		
		Krutong 
		
		Fint skuret bröd - i tärningar och gärna stekta/rostade - 
		är utmärkta till tilltugg eller i soppor och sallader. 
		
		Historia 
		
		Krutong kommer fia franska Croûton från latinets Crusta 
		som betyder skal - alltså skorpan på brödet. 
		  
		Kuvert 
		Den uppsättning tallrikar, glas, bestick och servett som 
		behövs för en person vid måltiden. 
		Historia 
		Ordet kommer från franskans couvert som kommer av 
		verbet couvrir som betyder täcka eller skydda. Inför måltiden 
		täcktes förr varje kuvert för att skydda från damm och smuts. Fungerade 
		ungefär som gammaldags biläggare. 
		  
		
		Kåldolmar 
		
		Kokta vitkålsblad rullas runt en fyllning av köttfärs, 
		lök, ris mm. Bryns i panna. Serveras oftast med brun sås samt kokt 
		potatis. 
		
		Historia 
		
		Rätt som räknas till den svenska husmanskosten men som 
		troligtvis kommer från Turkiet. Dolma betyder fyllning på 
		turkiska. Kom antagligen till Sverige med Karl XII som ju vistades i 
		Turkiet under några år i början av 1700-talet. Cajsa Wargs kokbok från 
		1756 har med Kåldolmar! 
		  
		
		Köttbullar 
		
		Köttfärs formad till små bullar. Det klassiska receptet 
		av Tore Wretman är en smet som görs av nöt-, kalv-, fläskfärs, ägg, 
		ströbröd eller mosad potatis, lök samt tjock grädde och kryddor; allt formas till små bullar 
		som steks. Serveras oftast med gräddsås och lingon. Kokta kallas 
		Frikadeller. 
		
		Historia 
		
		Konsten att mala kött är ganska ung och därför är 
		köttbullen inte äldre än högst två hundra år. Och särskilt unik svensk 
		är den inte heller. Under olika namn finns den ipå Balkan, i Grekland (keftedes), 
		Indien (kofta), m.fl. länder. 
		
		Det svenska är att den serveras med brunsås och lingon 
		samt att den finns med på smörgåsbordet. Utomlands finns alla köttbullar 
		och tillbehören att köpa på IKEA varuhusen - till utlandssvenskarnas 
		lättnad. 
		  
		
		L 
		
		Lindström, Biff à la 
		
		Man skulle säga att detta är en råbiff med alla sina 
		tillbehör (äggula, kapris, hackade rödbetor och stekt lök) som blandats 
		ihop och sedan stekts.  
		
		Historia 
		
		Vem var då Lindström? Det finns många olika meningar om 
		detta, men den som "leder" är en svensk löjtnant Henrik 
		Lindström, född i S:t Petersburg, som på hotell Witt i Kalmar i mitten av 1800-talet helt 
		enkelt blandade ihop sin råbiff och bad köket steka den. 
		  
		Lasagne 
		Pasta som är utkavlad till tunna plattor. Lasagne är i 
		dagligt tal också namnet på en gratängrätt, Lasagne al forno, där 
		lasagneplattor varvas med béchamelsås och köttfärssås och toppas av 
		riven parmesanost för att sedan gratineras i ugnen. 
		Historia 
		Anses vara den äldsta pastaformen. Det finns olika 
		teorier varifrån ordet Lasagne kommer. En är att Lasagne kommer från det medeltidslatinska ordet (lasania) 
		för kastrull/kastrullinnehåll. Samma ord finns också i gammal grekiska 
		(betyder trefotKastrull). En annan teori är att ordet lLasgne 
		kommer från grekiskans laganon, som var en platt kaka, 
		visserligen inte gjord av pasta, men vars form var förebilden för de 
		lasagnaplattor som utvecklades i Italien. 
		  
		
		N 
		
		Nasi Goreng 
		
		Rätten baseras på stekt ris, 
		kyckling, lök mm. Serveras oftast med stekt ägg. 
		
		Historia 
		
		Nasi Goreng betyder "stekt ris" på indonesiska. Rätten har troligen 
		kommit till Europa via Holland. Den variant som vi här i Europa serverar 
		har europeiserats en hel del.  
		  
		
		M 
		
		Majonäs 
		
		Sås och stommen till en hel "sås-familj" och 
		således en grundsås. Olivolja och 
		vinäger blandas samman med äggula. Såsen tjocknar (emulerar) varefter 
		man vanligtvis smaksätter med salt, peppar och 
		fransk senap. 
		
		Historia 
		
		Vad kommer då namnet ifrån? Lite oklart men här några 
		teorier. Den bästa är att namnet kommer från den gamla franska 
		stavningen Mahonnaise som på franska betyder "från Mahon", som är 
		huvudstad på den spanska Medelhavsön Menorca. Den franske hertigen de 
		Richelieu (inte att förväxla med kardinal R.), eller hans chefskock, 
		skapade såsen på ön på 1750-talet. Ön var då under franskt och de 
		Richelieus välde. 
		  
		
		Makrillhaj 
		
		Fisk som fångas utanför Norges kust. Makrillhajen är uppskattad för sitt fina kött som passar 
		utmärkt att steka eller grilla. Den är miljömässigt gröncertifierad. 
		  
		
		Marinera 
		
		Att lägga t.ex. kött, fisk eller fågel i en lag av vätska 
		och kryddor för att det ska få en god smak inför stekning, ugnsstekning 
		eller grillning.  Även grönsaker och frukt är en delikatess att 
		marinera innan man tillagar dem. 
		
		Historia 
		
		Ordet är känt sedan 1690; av franska mariner som 
		betyder just lägga in i saltlake, marinad. Mariner  kommer i 
		sin tur från  marin som betyder blå nyans och hav, vatten. 
		  
		Mozzarella 
		Italiensk färskost gjord på ko- eller buffelmjölk. 
		Används bl.a. i sallader och i pizzor. Speciellt känd är väl Salad 
		Caprise (Sallad från Capri) med skivade tomater och mozzarella som 
		varvas. Serveras med vinägrettsås samt basilika. 
		Historia 
		Mozzarella är känt sedan 1500-talet. Det finns delade 
		meningar om varifrån ordet härstammar. En teori är att det är en 
		diminutiv form av mozza eller mozzare vilket betyder hugga 
		av eller avhuggen på italienska. Ostarna görs ofta i stora stycken som 
		delas av ännu större ostbitar. En annan mening är att ordet kommer från
		scamozza som i sint ur kommer från ordet för "utan skjorta", 
		scamozzata, som skulle syfta på att mozzarellaostarna inte har någon 
		hård yta eller skydd utanpå. 
		  
		
		P 
		
		
		Paella 
		Spansk rätt gjord på 
		bl.a. ris, skaldjur, samt höns- eller kycklingkött. Allt kryddat bl.a. 
		med saffran. Rätten tillagas i stor gryta. 
		Historia 
		En Katalansk rätt som har 
		sitt ursprung i Valencia. Den har fått sitt namn efter grytan den 
		tillagas i. Ordet är katalanska och betyder panna, skål 
		som i sin tur ursprungligen kommer från latinets  patella  
		som betyder flat skål eller tallrik. 
		  
		
		Pancetta 
		Italienskt orökt samt saltat, kryddat och torkat kött 
		från grisens mage. Ofta rullas köttet som till en korv som skärs tunna 
		skivor.. Vanligt tillbehör, smakhöjare, till olika italienska maträtter 
		(t.ex.  Pasta Carbonara) men också som 
		pålägg eller "egen rätt" med tillbehör. 
		Historia 
		Gammal italiensk rätt från många olika regioner. 
		Vanligast är den rullade varianten men en tillplattad finns också. Det 
		feta skiktet gör att pancettan får en trevligt rikt melerad karaktär. 
		  
		
		
		Panera 
		
		Enkelpanera: Man vänder t.ex. stycke av kött eller fisk i 
		mjöl eller ströbröd eller först vänder man biten i uppvispat ägg och 
		sedan vänder man det i mjöl eller ströbröd. Dubbelpanera: Man vänder 
		biten först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. 
		Därefter steks stycket och den fina ljusbruna skorpan uppkommer. 
		Historia 
		
		Omnämns först i mitten av 1700-talet. Kommer av franska 
		ordet paner med samma betydelse. Ursprunget är latin: ordet 
		panis som betyder bröd. Ströbrödet har alltså gett metoden sitt 
		namn. 
		  
		
		Pannbiff 
		Färsbiff av nöt och/eller 
		fläskkött med samma ingredienser som i köttbullar, 
		se detta, alltså en stor tillplattad köttbulle. Ligger pannbiffen på en 
		smörgås kallas den för Parisersmörgåd 
		(parisare) och ligger den mellan två skivor så blir det en hamburgare. 
		  
		
		
		Pannkaka 
		
		En blandning av mjöl, ägg och mjölk med kryddor värms upp 
		i en rund stekpanna. Man brukar säga: rund och platt som en pannkaka. 
		
		Det finns olika sorter: tunnpannkakor, plättar, tjock- 
		och fläskpannkakor samt blinier. 
		Historia 
		
		Gammal rätt från medeltiden. Nämns i skrift i Europa i 
		början av 1400-talet. Nämns på svenska första 
		gången av Olaus Petri år 1538. På franska heter pannkaka
		crêpes som på svenska har en något annan 
		betydelse. 
		
		En "torsdagsrätt" tillsammans med Ärtor med fläsk. Varför 
		pannkakor kombineras så pliktskyldigt med ärtsoppan vet inte vi men vi 
		vet varför ärtsoppan serveras på torsdagar (Se
		Ärtsoppa). 
		  
		
		Papaya 
		
		Frukt som är päronformad, köttig och kan väga upp till 10 
		kg. De som importeras till Sverige är betydligt mindre och väger långt 
		under halvkilot. Papayaträdet är palmliknande. 
		
		Skalet mer gult än grönt när frukten är mogen. 
		Fruktköttet påminner om melon i konsistensen. Smaken är fyllig, söt och 
		aromatisk och saknar syra så smaken framträder mer om man droppar över 
		lite citrussaft från ex. apelsin, citron eller lime. Mitt i frukten 
		finns en mängd små svarta frön. Dessa skall man inte äta. 
		
		HistoriaPapaya, latin Carica papaya, 
		anses ursprungligen komma från Mexico. Via Amerika har odling spridit 
		sig till Indien och därefter till Afrika och Sydamerika. Idag odlas den 
		nästan överallt i tropikerna.
 
		
		Frukten innehåller ett enzym, papain, som används 
		bl.a. vid mörning av kött.  
		  
		
		
		Parisersmörgås (Parisare) 
		
		En smörad skiva vitt matbröd med ett ganska tjockt lager 
		köttfärs som stekes på båda sidor, serveras med ett stekt ägg ovanpå. 
		
		Historia 
		
		Anses av en del vara en svensk uppfinning men så är nog 
		fallet bara till namnet. Rätten älskades av "Frasse" i den tecknade 
		serien "Karl-Alfred". På franska heter rätten 
		Risolette.  
		  
		
		Parmesanost 
		
		En tät, hård, ofta starkt lagrad ost som oftast används 
		riven eller hyvlad som en sorts krydda i olika rätter. Den har en fin 
		sälta och nötaktig smak. Osten är gjord på komjölk. Korna får endast äta 
		gräs och hö. Hälften av mjölken är skummad och hälften är oskummad. 
		
		Historia 
		
		Har sitt namn efter den italienska staden Parma. Äkta "parmigiano 
		reggiano" har s.k. DOP-beteckning (Denominazione 
		Origine Protetta) som garanterar ursprung och äkthet och skall vara 
		lagrad i minst tolv månader och kommer från området kring staden Parma 
		och Reggio Emilia i norra Italien.  
		  
		
		Parmaskinka 
		Det är en lufttorkad, lättsaltad skinka som framställs i 
		trakten av Parma i Italien. Skivas mycket tunt. 
		Historia 
		Ordet kommer från den italienska staden Parma och det är 
		bara skinka som kommer från den staden och grannskapet runtom som får 
		kallas Parmaskinka. Äkta parmaskinka 
		
		har s.k. DOP-beteckning (Denominazione 
		Origine Protetta) som garanterar ursprung, äkthet och tillagningssätt 
		mm. Skinka får kallas Parmaskinka om den inte uppfyller dessa regler som 
		bl.a. stadgar att grisarna skall vara uppfödda kring Parma samt 
		skinkorna lagrade, luftade och tillredda där. 
		  
		
		Pasta 
		
		Pasta är italiensk basmat bestående av vetemjöl och 
		vatten. Ibland även med ägg. Pastan kan smaksättas med spenat och 
		kryddor som  förutom smak ger pastan olika färg. Olika former finns 
		och har olika namn såsom spagetti, 
		fusilli, 
		makaroner, 
		tortellini, lasagne, penne o.s.v.. 
		
		Historia 
		
		Pasta betyder deg på italienska och det var 
		först efter andra världskriget som italienarna förstod att Pasta 
		var just det som alla nu kallar för pasta. Förr var man tvungen att säga
		pasta alimentari. 
		
		Man tror nu att pastan, som vi känner den, faktiskt har 
		sitt ursprung i Italien trots att många andra teorier funnits. Tänk bara 
		på Nudlar som vi känner främst från Orienten. Men helt säkert är det 
		inte och detta beror bl.a. på att pasta är en synnerligen enkel skapelse 
		med som minst två ingredienser.  
		
		Pastan - tillsammans med mycket annat av den italienska 
		kokkonsten - spreds otvetydigt över Europa med den italienska högadliga 
		Katarina av Medici som gifte sig med den franske kungen Henrik II år 
		1533. Hon tog nämligen med sig an ansenlig mängd italienska kockar till 
		det franska hovet och redan deras bröllopsbankett innehöll rätter med 
		pasta! 
		
		I Sverige kom pastan i det allmänna köket ganska sent , i 
		mitten av 1900-talet, och kallades då allmänt för makaroni. Ordet
		pasta finns första gången med i en svensk ordbok på 1950-talet. 
		
		De olika formerna har sitt ursprung från olika delar av 
		Italien.  
		  
		Pecorino 
		Är samlingsnamn på italiensk fårost. Finns i många olika 
		varianter från färskost till lagrade hårda ostar. Används bl.a. på 
		liknande sätt som parmesanost, d.v.s. att man 
		river eller skivar den till olika pasta- och andra rätter. 
		Historia 
		Kommer från italienska ordet för får, Pecora. 
		  
		
		Penne 
		
		Penne är pasta i form av små rör, 
		pennor. 
		
		Historia 
		
		Penne (pluralis av det italienska ordet 
		penna som betyder fjäder, penna, rör) kommer från Toscana och är 
		mycket vanligt i toscanska rätter. 
		  
		
		Piccata Milanese 
		
		Två tunna utplattade skivor av kalvfilé eller innanlår, 
		ägg- och ostpanerade (oftast med Parmesanost) 
		steks och serveras med stekta tomater, tomatsås, champinjoner och ris.Historia
 
		
		Piccata är feminin form av det italienska 
		piccato som kommer från franska piqué som betyder späcka. Milanese betyder helt enkelt att rätten kommer från Milano. 
		  
		
		Pleskavica 
		
		Kryddig pannbiff från Balkan. 
		  
		Pochera 
		Att sjuda något i vätska, oftast vatten. T.ex. pocherade 
		ägg. 
		Historia 
		Uttrycket används i Sverige sedan tidigt 1900-tal och 
		kommer från franskans verb pocher som betyder sjuda. 
		  
		
		Pressgurka 
		
		Slanggurka läggs i lag bestående av ättikssprit, socker, 
		vatten, vitpeppar. Men innan dess så lägger man den (eventuellt) skalade 
		och tunnt skivade gurkan på ett fat och ströar lite salt över samt 
		sätter detta under press - därav namnet - för att få ut vattnet ur 
		gurkorna. Efter en dryg halvtimme så hälls lvätskan bort och hälls så 
		agen över och allt serveras med lite klippt persilja. 
		
		Historia 
		
		En verklig klassiker som tillbehör till svensk 
		husmanskost. Fått sitt namn eftersom kurkan läggs i press för att 
		tillsammans med saltet driva ut vattnet ur gurkorna. Gurkan har på 
		senare tid fått många sämre "konkurrenter" på burk såsom smörgåsgurka. 
		  
		
		Punsch 
		Söt spritsort som räknas 
		till likörer. Dricks kall, som avec, eller varm till 
		ärtsoppa. 
		
		Historia 
		Punschen har sitt 
		ursprung i Indien. Namnet kommer från det indiska namnet för fem, 
		panch, och detta syftar i sin tur på de fem ursprungliga 
		ingredienserna: arrak, socker, té, socker och citronsaft. 
		Kring förra sekelskiftet 
		hade punschen sin glansperiod och den var en "Svensk" dryck som 
		förknippades med fosterländskhet. Därav det förklenande uttrycket 
		punschpatriotism.   
		  
		
		Pyttipanna 
		
		Består av tre huvudingredienser: tärnad potatis, brynt 
		lök samt tärnad oxfilé. Traditionella tillbehör är rå äggula/stekt ägg 
		och inlagda rödbetor. 
		
		En variant är Biff Greta som främst skiljer sig 
		genom att köttet är smaksatt med senap. En annan är Pytt Bellman 
		som är en gräddstuvad Pyttipanna. 
		
		Historia 
		
		Hette förut Puttepanna. Namnet kommer troligen från orden
		putte/pytte = liten/litet och ingredienserna är ju onekligen 
		skurna i små tärningar. 
		  
		
		Pärlfisk 
		
		Pärlfisken är förmodligen den vitaste fiskfilé som finns. 
		Smaken är otroligt mild och fin. Konsistensen är fast. Filéerna är 
		ganska tunna, speciellt i stjärten Passar bra att både koka, steka och 
		grilla. 
		
		Historia 
		
		På Engelska heter fisken Dark Ghost Shark och hör till 
		familjen kortnosar. Pärlfisken lever i sydvästra Stilla Havet och 
		framför allt kring Nya Zeeland. Skinnet är mörkgrått med silvergråa 
		streck och prickar.
 
		
		R 
		
		Raggmunk 
		
		Riven potatis med ägg, mjöl och mjölk som steks i flott 
		eller smör. Raggmunkar serveras ofta med lingonsylt och/eller fläsk. 
		 
		
		Historia 
		
		"Ragg" efter dess skrovliga yta och "munk" efter uttryck för ett mindre, 
		runt, pösigt bakverk ofta flottyrkokt t.ex.: pösmunk; äppelmunk. 
		  
		
		Rémouladsås 
		
		Rémouladsås (eller Rémouladesås) är Majonäs smaksatt med 
		hackade kryddor, kapris och ättiksgurka. Passar bra till t.ex. 
		fiskrätter. 
		
		Historia 
		
		Såsen är från 1600-talet och kommer från regionen 
		Picardie strax norsväst om Paris. Namnet Rémoulade kommer 
		troligen från franskans rémola som betyder Rättika, en ingrediens 
		som visserligen inte finns i något recept på rémouladsås. Men från början, och i 
		vissa recept än i dag, finns fransk senap med som ingrediens i såsen. 
		Rättika har en med senap påminnande smak. I vissa recept finns 
		sardellpasta med. 
		  
		
		Rimma 
		Rimma betyder att lätt 
		salta t.ex. kött eller fläsk för att konservera detta. 
		
		Historia 
		Rimma har en gammal 
		tradition inom matlagningen eftersom det var ett av de få sätten att 
		bevara färskvaror för i tiden.
 
		
		Rissole 
		
		Rissole-potatis är potatis som kokats eller 
		ugnsbakats och sedan brynts. Kan även brynas direkt med längre 
		tillagningstid som följd. 
		
		Historia 
		
		Ordet är franskt, pomme rissolée av rissoler = brunsteka, 
		bryna; . Ordet används även av fransmän när det gäller att bli brända 
		av solen. 
		  
		
		Rissolette 
		
		Risolette är det franska namnet på motsvarigheten till 
		vår Parisersmörgås. Se Rissole. 
		  
		
		Rivebröd 
		Äldre namn för ströbröd, 
		se ströbröd. 
		  
		
		Rouille 
		Fransk stark sås som 
		används till fisk och fisksoppor (t.ex 
		Bouillabaisse. Den har stark röd färg (av chilin). Tillagas bl.a. av 
		vitlök, pimiento, chili, tabasco, potatis, franska kryddor samt 
		olivolja. 
		
		Historia 
		Såsen har fått sitt namn 
		från den sydvästfranska staden Rouillé. 
		  
		
		Ruccola 
		En sallad med små långa 
		blad och vilka inte växer i knutet huvud (salladshuvud). Kraftigt 
		kryddig smak, vissa säger att smaken påminner om rädisa. Ruccola används 
		flitigt i det italienska köket i olika sallader och som ensam 
		smaksättare. 
		
		Historia 
		Heter på latin Eruca 
		sativa som här i Sverige även har namnet senapskål. 
		Ursprungligen kommer Ruccola/senapskålen från Italien. Ruccola, under 
		namnet senapskål har odlats i Sverige sedan mycket länge. Den 
		glömdes bort och först i och med den stora italienska mattrenden så 
		anammades den igen och odlas numera mycket i Sverige igen. 
					 
		På franska heter den
		Roquette, på italienska 
		Ruchetta 
		  
		
		Rydberg, Biff 
		
		Detta är den ordningsammes variant av
		Pyttipanna. De tre ingredienserna, tärnad 
		potatis, brynt lök samt tärnad oxfilé, serveras var för sig på 
		tallriken. Gästen kan efter eget behag blanda dessa. Serveras oftast med samma tillbehör som till Pyttipanna. 
		
		Historia 
		
		Rätten skapades på 
		Hotell Rydberg i Stockholm i slutet av 1800-talet. 
		  
		
		Råbiff 
		
		Se Tartarbiff. 
		  
		
		Rösti 
		
		Fint riven potatis med grädde och kryddor som steks till 
		en kaka 
		
		Historia 
		
		Det här är en Schweizisk specialitet som serveras till 
		traditionella kötträtter.Ordet kommer från Schweizisk tyskans Rösti, 
		som kommer från tyskans rösten som betyder rosta, steka 
		  
		
		S 
		
		
		Saffran 
		
		Saffran 
		är en krydda med stark gul färg och som här i Europa främst används i 
		finare bröd, saffransbröd, lussekatter och i maträtter, de mest kända 
		rätterna är nog Paella och
		Bouillabaisse men saffran passar mycket bra 
		i många fiskrätter. 
		
		
		Historia 
		
		Saffran 
		kommer från pistillmärkena (gula märkena) av växter i växtfamiljen 
		saffranskrokus. Saffran har länge använts som krydda, parfym, färgämne 
		och medicin. Vid skörden plockas märkena av för hand – till 1 kg saffran 
		åtgår 70 000 - 100.000 blommor. Märkena innehåller ett mycket kraftigt 
		gult färgämne, krocin, samt saffransolja, som ger 
		kryddoften.  
		I dag kommer c:a 90 % av 
		all saffran från Iran och saffran 
		är och har alltid varit den utan jämförelse dyraste kryddan och har ofta 
		förfalskats. Många turister luras ofta att köpa billig "saffran" som i 
		själva verket är något annat (Kapsaffran är också en produkt som 
		till lukt och färgningsförmåga påminner om äkta saffran) eller saffran 
		som är utblandad med t.ex  Gurkmeja.  
		Saffran odlades på 
		flera ställen runt Medelhavet redan på 1500 f.Kr. I antikens Rom 
		användes saffran för att skapa vällukt.  
		I Sverige omtalas 
		kryddan först från gravölet 1328 efter lagman Birger Petersson, som var 
		heliga Birgittas far. Saffran som brödkrydda lär ha introducerats i 
		Sverige av Stockholmsbagaren Mårten Kemmecker på 1600-talet. Från 
		Stockholm spreds saffran främst i östra Sverige. 
		  
		
		Salami 
		
		Rak korvtyp som kommer från Italien. Korven är rökt eller
		spicken och oftast kryddad med vitlök, rödvin, 
		malen peppar mm. En flertal olika kryddningar förekommer. Den kanske 
		mest kända italienska salamin kommer från Milano och finns olika grova 
		varianter, alltifrån grov till finmalen. 
		
		Historia 
		
		Salami är pluralform av det italienska ordet Salame 
		som ungefär betyder "lite saltat" och som i sin tur kommer från 
		latinets Sal som betyder just salt. Korvtypen kommer 
		alltså ursprungligen från Italien men andra länder är i dag också kända 
		för Salami, t ex. Ungern med dess Picksalami.  
		
		I Italien kan man också, men största försiktighet, 
		använda ordet Salami som slangord och då menar man "dumskalle". 
		  
		
		Salsa 
		
		Sås som har grönsaker som stomme. Salsan har ofta en lite 
		eldig, hetare smak. 
		
		Historia 
		
		Salsa betyder just Sås på spanska. 
		  
		
		Schnitzel 
		
		Schnitzel är en tunn skiva av kalv- eller fläskkött som 
		panerats och stekts eller friterats. Olika varianter är t.ex. 
		fläskschnitzel, kalvschnitzel och wienerschnitzel 
		
		Historia 
		
		Kännt i Sverige 
		sedan slutet av 1800-talet. Kommer av tyskans ord 
		Schnitzel 
		som i matsammanhang har samma betydelse. Ordet 
		Schnitz 
		betyder 
		på tyska
		 "skuren 
		skiva", "pappersbit". Jämför med svenska ordet snitt. 
		  
		
		Sej / Gråsej 
		
		Viktig matfisk. Säljs färsk, djupfryst, soltorkad, 
		salttorkad, rökt, konserverad. Äts stekt, kokt, rökt, ugnsbakad. 
		Gråsejkött förekommer även i fiskpinnar, fiskbullar, fiskgratänger, 
		fiskburgare mm.Fångas främst i nordvästra och 
		nordöstra Atlanten samt i södra Ishavet. Vanlig i Skagerrak och 
		Kattegatt.
 
		
		Historia 
		
		Gråsej har funnits i 
		svensk matlagning sedan 1500-talet och har i växlande perioder varit en 
		viktig matfisk i olika delar av västra Sverige. Namnet Gråsej 
		kommer från den lite gråa färgen på köttet. 
		  
		
		Senapskål 
		Se 
		Ruccola 
		  
		
		Skarpsill 
		Skarpsillen finns längs 
		Europas och Nordafrikas kuster och längs svenska kusten. Den är 
		silverglänsande och lik sill men med skarp och sågtandad buk. Den blir 
		upp till 16 cm lång. Den 
		kryddas och lagras i 4-6 veckor innan den konserveras på 
		burk.  
		
		Historia 
		Har fått sitt namn efter 
		den skarpt formade buken. Den fiskas synnerligen mycket i svenska 
		västkustvatten. Den saluförs här i Sverige under beteckningen
		ansjovis och sardin. Skarpsillen är inte ens 
		besläktad med den riktiga ansjovisen som förekommer i Medelhavet. Varför 
		"namnbytet"? Se ansjovis. 
		  
		
		
		
		Skånsk kalops 
		
		
		Se kalops.
 
		
		Slottsstek 
		
		En hederlig gammal söndagsmiddagsrätt för hela familjen. 
		Görs vanligen på fransyska, som bryns och sedan 
		kokas i gryta, med buljong, lök, några anjovisfiléer, sirap och kryddor. Traditionella tillbehör är 
		gräddsås, saltgurka samt kokt potatis. 
		
		Historia 
		Rätten känd i Sverige 
		under detta namn sedan början av 1900-talet. Namnet kommer troligtvis av 
		rättens lite finare karaktär och har länge varit en traditionell 
		söndagsrätt. Rätten verkar vara "på väg tillbaka" igen 
		  
		
		Smörfisk 
		
		God fisk som kan liknas vid torsk i smak och är ett 
		miljövänligt alternativ. 
		
		Historia 
		
		Det svenska namnet smörfisk (butterfish) för arten 
		Stromateus fiatola Linnaeus 1758 är känt före 1920-talet, troligen 
		från 1800-talet.  
		  
		
		Spicken 
		
		Saltat, torkat eller rökt mat; speciellt om skinka och 
		korv men även fisk. 
		
		Historia 
		
		Spicken kommer från ordet spik eftersom man 
		använde spikar för att sträcka ut matvaran för torkning, rökning mm. 
		  
		
		
		Stroganoff (Stroganov) 
		
		Rätten görs oftast på rostbiff med huvudingredienserna 
		crème fraiche, fransk senap, fond mm. 
		
		Historia 
		
		Biff Stroganoff eller Stroganov. Kommer från den ryska 
		berömda och förmögna ätten Stroganov. Riktigt varför rätten, som serveras över hela 
		världen, har fått namn efter denna släkt vet man inte. En teori är att 
		en gammal greve Stroganov med tiden blev så gammal och fick dåliga 
		tänder så att hans kock kom på att man skulle strimla köttet och lägga det 
		i sås, lök och kryddor. Allt för att greven skulle kunna äta kött 
		lättare. 
		  
		
		Ströbröd 
		Bröd som rivits eller 
		malts fin. Används bl.a. till panering eller, som alternativ till mosad 
		potatis, som ingrediens i köttbullar/pannbiffar. 
		
		Historia 
		Ganska nytt namn på det 
		sedan 1500-talet kända namnet för samma sak rivebröd. 
		  
		
		Suzette 
		Crêpes Suzette är en 
		rullad eller vikt crêpe som serveras med smörsås 
		som smaksatts med rivet apelsinskal och hackade mandel samt flamberats i
		Curaçaolikör 
		alldeles före serveringen. 
		
		Historia 
		Rätten var en 
		parad-efterrätt och var synnerligen vanlig hela 1900-talets första 
		hälft. Nu är den sällsynt på menyerna. Dess ursprung är omstridd. Många 
		är de kockar som sagts ligga bakom rätten. Den mest seglivade är att den 
		franske kocken Charpentier som, i vissa versioner av misstag, skulle ha 
		kommit på rätten i Monte Carlo 1896 och då serverat den till Prinsen av 
		Wales (sedermera Edward VII) och dennes damsällskap Suzette. Men, som 
		sagt, ursprunget är omtvistat men den första gången rätten finns omnämnd 
		i tryck är 1903. 
		
		T 
		Tapas 
		Små drinktilltugg, ofta bestående 
		av litet runt bröd med olika sorters ingredienser ovanpå. 
		Historia 
		Ordet Tapas kommer från spanskans 
		ord för lock. På de spanska värdshusen lade man förr en liten 
		brödbit eller kanske en skiva skinka eller korv över vinglaset som skydd 
		mot flugor i vinet. Med tiden förfinades "locket" och fick lite 
		matrester lagt på sig i takt med att flugorna kanske blev färre på de 
		spanska restaurangerna och värdshusen. Tapas är ny mycket "inne" som 
		drinktilltugg i hela Europa.  
		  
		
		
		Tapenade 
		
		Sås i krämig konsistens från 
		Sydfrankrike. Grundreceptet är mosad kapris, sardeller, vitlöksklyftor 
		och svarta oliver blandade med olivolja. Tapenade används som 
		dippsås, 
		till kött eller fisk eller som pålägg på bröd. Tapenade tillhör det 
		Provencalska kökets bassåser.  
		  
		
		
		Tartarbiff / Biff Tartar 
		
		Detta är ett finare namn på råbiff alltså är malet rått 
		nötkött. De klassiska tillbehören är rå äggula, kapris, finhackad lök, 
		rödbetor och inlagd gurka. 
		
		Historia 
		
		Rätten med de här 
		tillbehören är känd sedan slutet av 1800-talet. Namnet kommer från 
		franskans bœuf 
		à la tartare. 
		Syfter på tatarerna (Tartar på franska) som är ett 
		turk-mongoliska folkslag och ett känt ryttarfolk. I Sverige borde rätten 
		alltså kallas Tatarbiff. 
		  
		
		
		Tartarsås 
		
		Sås med majonnäs som smaksatts med finhackad gräslök 
		eller pickles. Är en bra sås till fiskrätter. 
		
		Historia 
		
		Såsen är känd sedan 
		1930-talet i Frankrike; 
		på franska sauce tartare. 
		Syfter på tatarerna (Tartar 
		på franska) som är ett turk-mongoliska folkslag och ett känt ryttarfolk, 
		se Tartarbiff. 
		  
		
		
		Tomatisera 
		
		Man tillsätter krossade tomater, 
		Chilisauce eller tomatpuré till maträtt eller i såser. 
		  
		
		
		Tortellini 
		
		Tortellini är 
		pasta med fyllning och som är små vridna knyten. Fyllningen är 
		oftast färskost eller parmesanost, spenat, skinka eller annat.Serveras 
		med någon sås eller bara med smör. Tortellini kan med fördel vara 
		ingrediens i soppa. 
		
		Historia 
		
		Tortellini 
		är pluralis av italienska ordet tortellino, diminutivform av 
		tortello som i sin tur kommer av torta vilket betyder 
		tårta eller vridning. Tortellini anses komma från trakten 
		kring Bologna och kanske är det där som man får mest genuin tortellini? 
		  
		
		Trädgårdspytt 
		Pytt som består av tärnad 
		potatis (karré), tärnade rotfrukter som 
		t.ex. 
		morötter, rotselleri, palsternacka och lök samt smaksatt med timjan och 
		rosmarin. Passar bra som tillbehör till rustika maträtter. 
		Historia 
		Ny rätt som hämtat sitt namn från Pyttipanna eftersom den 
		skurits i samma former. I övrigt se Pyttipanna. 
		  
		
		
		Tzatziki 
		
		Grekisk sås gjord på grekisk 
		yoghurt eller väl avrunnen svensk yoghurt, 
		riven gurka samt vitlök. Används som dippsås eller sås till varma eller 
		kalla rätter. 
		Historia 
		En av de mera kända grekiska 
		rätterna. Ordet kommer från Turkiska ordet Cacic som betyder 
		ungefär Chutney. 
		  
		
		W 
		
		Wasabi 
		Japansk stark (grön-)pepparrot som 
		anses vara ett "måste" i vissa japanska rätter som t.ex. sushi. 
		Historia 
		Kommer från 
		Wasabia japonica, som är en 
		korsblommig växt som odlats i Japan i över tusen år. Den odlas i 
		vattendrag och den som odlas i rinnande vatten anses vara mest 
		välsmakande. Det är roten man använder och river, precis som vår egen 
		pepparrot. Skälkar och andra delar av växten används ofta som mat- och 
		bordsdekoration. 
		  
		
		
		Wok/woka 
		
		En wok är en tunn vid metallgryta 
		som är extremt rundbottnad. På detta sätt kan man - helst över öppen eld 
		- snabbt fräsa strimlat kött och skuren sallad mm. De duktiga kockarna 
		fördelar de olika ingredienserna i woken: De som är färdiglagade läggs 
		efterhand på sidorna där värmen är lägre. 
		
		Historia 
		
		Wok är kinesiska (kantonesiska), 
		och uttrycket kom till svenskan via engelskan. Första gången wok finns 
		tryckt på svenska anses vara så sent som 1982. Att "woka" är just att 
		använda wok-pannan. 
		  
		
		Worcestershire sauce 
		Registrerat varumärke på en starkt reducerad 
		sås/smaksättare som säljs på flaska från företaget Lea & Perrins i 
		England. 
		
		Ä 
		
		
		Ärtor med fläsk / Ärtsoppa 
		
		Gula ärtor med rimmat fläsklägg 
		eller bogfläsk som kokas samman med kryddor, oftast lök, timjan, mejram 
		och ingefära. 
		
		Historia 
		
		Klassisk gammal husmanskost som kommer från det gamla 
		bondesamhället med små resurser där man ofta var tvungen att laga många 
		ingredienser i samma kittel. 
		
		Få rätter (kanske tillsammans med 
		Gulaschsoppa) har väl spelat en så stor roll för soldater som 
		ärtsoppa. 
		
		En svensk "torsdagsrätt", men varför? Kanske för att 
		torsdagen förr var dagen före fastefredagen enligt de katolska 
		fastereglerna. Man skulle ha lite "extra" i sig innan fastan - "extra" i 
		förhållande till de vanliga rovorna som ju förr utgjorde huvuddelen av 
		svenskarnas föda. 
		En svensk tradition är 
		att till ärtsoppa servera varm Punsch. Detta är 
		särskilt vanligt i studentikosa sammanhang.   |